8. august 2019

Arkitekten 06/19 · Fritid

Havnebad, badehotel, bypark, sportshal og idrætscenter anmeldes under temaet 'fritid' i Arkitekten 07/19.

Fritid er blevet et vidt begreb og en stor forretning. Sport er fritid, og fritid er sport. Ude og inde glider sammen. Mad er gastronomi, og både naturen og byerne er forlystelsesparker.

I dette nummer af Arkitekten har vi udvalgt en række eksempler på ny arkitektur, som prøver at fange nogle af oplevelsesøkonomiens strømninger.

Selv om man ikke må bade i Aarhus Havn pga. vandkvaliteten, har man etableret et bad i havnebassinet. Ganske logisk, set ud fra at der bygges mange boliger i området, og at de fleste turister jo normalt også vælger poolens vand og ikke havets, når de er på ferie sydpå.

På længere sigt bliver vandet dog sikkert rent nok – i Aarhus. Lige nu er vor tids badeanstalt en kæmpe succes – så stor, at publikum må lukkes ind i hold, og det er kun et spørgsmål om tid, før man udvider eller bygger et nyt.

Svinkløv Badehotel er genopstået og holder skansen, men også her skal man til at forholde sig til, hvad man dog skal stille op med alle dem, som både vil bo og spise, men også, som noget nyt, bare kommer for at se på huset.

Sådan går det, når maden og arkitekturen er god. Men man kan nu alligevel godt forstå den gamle regel om ikke at sladre, når man havde fundet et godt sted For dét er det, Svinkløv, nyt og nostalgisk på samme tid. Og vi siger det ikke til nogen.

Også ved Gisselfeld Gods er besøgstallet massivt pga. udsigtstårnet i området med det gode danske navn Camp Adventure. Turen gennem skoven og op i tårnet er sublim, vejen tilbage lidt for hittepåsom. Selve hyperboloiden mellem stammerne er dansk prunkløshed, når den er bedst.

Der er andre elementer på menuen denne gang: Streetmekka i Viborg, torvehal i Ry, sportshal ved Voldparken Skole, pandahus i København, Jyllingehallen i ny skikkelse og den forvandlede og måske også forvandlende Gellerup Bypark.

Noget er gratis, og noget koster penge – men det handler om at mødes og samles og ses – i virkeligheden.

 

Arkitekten 06/19 kan købes i løssalg her.

Arkitekten 07/19, om Tingbjerg, udkommer den 12. september.