Islands Brygge, maj 2018. Foto: By & Havn / Ole Malling

2. maj 2019

Debat: En trist aften i det nye København

Arkitekt MAA Ole Holst har besøgt en ny dyr lejlighed, som må være indrettet af en førsteårsstuderende i sommerferiepraktik.

For nylig var jeg på besøg hos nogle bekendte, som netop er flyttet ind i deres nye ‘projekt’-lejlighed på Islands Brygge fra villaen i Bagsværd. Lejligheden har kostet dem 11 millioner kr., så jeg var spændt på at se, hvad man kan få for den slags penge, og var også positivt forventningsfuld.

Lejligheden er vel på 180 kvm i to plan – næsten øverst – med flere terrasser og mageløs udsigt over havnen, Amager osv.

Man ankommer med elevator – eget stop! – og stiger ud i et lille hvidt forrum med tre døre og et loftsarmatur – man går lige frem og står så i endnu et lille hvidt forrum med et loftsarmatur – heldigvis lå der en måtte på gulvet ved en af dørene, så man tænkte: Det må være døren ind.

Goddag goddag – direkte ind i et køkken ca. 4,5 meter bredt med køkkenopstilling – en åben ståltrappe leder til anden etage – masser af vinduer – jeres overtøj – ja, det kan komme herind – i et af to mindre rum på første plan står der så en garderobestang på hjul – her hænger man sit tøj.

Så er der et spisehjørne med plads til maks. otte personer – bag den åbne ståltrappe – en room divider (ha) – med udgang til en lille terrasse med flot udsigt over havnen.

I nr. to værelse på ca. 3 x 3 meter med en lille altan stod der en dobbeltseng – andet var der ikke plads til.     

Badeværelset var ok med bruser osv, men direkte ud til køkken/spiserummet – akustisk set ikke optimalt.   

Så spankulerede vi op til andet plan, som bestod af en større stue med panoramavinduer på den ene side med udgang til tagterrassen på 100 kvm og modsat adgang til et soveværelse, som sådan set var bredt nok, men kun lige langt nok til, at man lige kunne klemme sig forbi dobbeltsengen.

Denne stue kunne indrettes på én måde – og så kunne man ellers sidde der og kigge på enten storskærmen eller de andre storskærme med udsigten.

Tagterrassen – det store scoop – viste sig desværre at være indrettet omkring røgopluk fra tre trapper – selvfølgelig spredt pittoresk over hele området. Udsigten kan man ikke klage over.

Simpelthen en lortelejlighed, der må være indrettet af en førsteårsstuderende i sommerferiepraktik. Hvad er der sket med arkitekten, der kan indrette, så alm. menneskelig adfærd er afspejlet i rumstørrelser, rumforløb og anvendelige indretninger og løsninger.

Det var sgu en trist aften i det nye København.

Da vi skulle gå, knaldede den stolte ejer lige panden ind i et skarpt hjørne på den åbne ståltrappe – så kan han lære det.