Munkestræde. Svendborg.
Plan. Illustration: NOAA architects / Liv i min by

14. marts 2019

Svendborg: Munkestræde

Et mørkt stræde er blevet forvandlet til en forunderlig teglstenspassage. Trappetrin i Tusind og en Nats-forbandt lyksaliggør op- og nedstigningen mellem den gamle bykerne på bakken og en havnefront under forvandling. Samarbejdet mellem NOAA Architects og Områdefornyelsen sætter nye standarder i Svendborg.

FAKTA
Munkestræde
Munkestræde, 5700 Svendborg
Arkitekter: NOAA architects / Liv i min By
Arkitektmedarbejdere: Ole Smith, Pernille Bisgaard, Sanne Dalby, Jesper Jose Petersen, Frederikke Sølund (praktikant) og Nadia Jørgensen (praktikant)
Ingeniør: Sweco
Bygherre: Områdefornyelse; Liv i min By, Svendborg Kommune
Totalentreprenør: Stougaard Anlæg og Pleje ApS
Opført: 2017

I Svendborg findes der stejle, smalle stræder, hvor byen bliver lige så tæt som Venedig. Munkestrædet fik sit navn, fordi det skabte forbindelse mellem byens torv og gråbrødremunkenes kloster ved havet. I dag er klostret erstattet af en banegård, og det har længe været almindeligt at undgå det dunkle stræde i værtshuskvarteret, når man skulle ned på havnen.

Men nu er der al mulig grund til at ændre vaner. Ellers vil man gå glip af en smuk hemmelighed. Områdeløftet ‘Liv i min By’ arbejder i og omkring kvarteret mellem Torvet og Toldbodvej. Sigtet er at skabe flere forbindelser mellem bykernen på den ene side og havnebassinerne på den anden side, hvor der bygges boliger og i fremtiden også institutioner. Hvis det skal lykkes, må det kompakte bykvarters smalle passager igen gøres tiltrækkende at betræde.

Svendborg Kommune, i form af områdeløftets udøvende sekretariat, og NOAA Architects sætter med renoveringen af Munkestræde ikke alene en høj starndard for, hvordan kvaliteten af en gåoplevelse kan opgraderes gennem helstøbt design og stedkære materialevalg. Kommunen træder samtidig selv i karakter som bygherre. Og dét er et stærk signal til byen – såvel som landets øvrige kommuner. NOAA ­Architects har udarbejdet koncept og dispositionsforslag. Områdefornyelsens egne arkitekter har projekteret og ført tilsyn. Deres lokaler ligger oven i købet ud til Munkestræde. At projektet er blevet fulgt tæt og detaljeret er evident, når man går ned gennem strædet. Udførelsen er upåklagelig.

Munkestræde. Svendborg.
Foto: Ed Gumuchian
Munkestræde. Svendborg.
Længdesnit gennem Munkestræde med opstalt af Landbosparekassens bygning med butikker i gadeniveau fra 1916. lllustration: NOAA architects / Liv i min by

Står man på toppen af Munkestræde, ser man ned over et 30 meter langt trappeforløb i tegl. Hvert trin har sit eget forbandt af sten i brune, røde og gule nuancer. Det ligner en sammenhængende flade, der glider gennem passagen.

På vej ned lægger man mærke til teksturen i de kulbrændte sten og de mange subtile farveforskelle og variationer i trinbredde. På vej op lægger man mærke til, at stødtrin af lys beton løfter de enkelte trin fra hinanden, så de ligner en stabling af små, tykke tæpper.

Mellem trappe og facader løber to smalle for­sæn­kede betontrapper. Den ene bruges til afledning af overfladevand, den anden som bed for nye espalierplanter, der lige så stille begynder at kavle op over lukkede facadepartier. Små smedede reposer forbinder dørtrin og trappetrin hen over forsænkningen. Det er vidunderligt besværligt. Som i en italiensk bjergby fuld af særegne tilpasninger.

Den store form- og teglglæde forstærkes, når man for enden af trappen kigger tilbage langs strædets store hus, et formfuldendt stykke nationalromantisk arkitektur tegnet af Frits Jørgensen og Andreas Jensen for Landbosparekassen i 1916. Sikke en mulighed, det er at kunne invitere byen ind her i et univers, hvor stræde og facade taler så godt sammen.

Der er blevet luftet godt og grundigt ud i Munkestræde efter renoveringen. Den mørklagte tyngde, der kommer fra værtshusenes plastikfolierede ruder, fylder mindre. Der er både plads til forandring og til Heidi’s Bier Bar. Lysten til at gå her ved aftentide forøges væsenligt af den diskrete varme belysning, der er indlejret mellem trinene. På en vinterdag i skumringstimen, får den indirekte belysninger næsten de små tegltæpper til at svæve.

Kristine Jensen og Praksis Arkitekters store omlægning af byens torv, den tilstødende gågade og et stort trappeforløb forbinder også, med et langt større træk, by og havn. Men deres grid af granit og lyse betonfliser er lagt byen. I Munkestræde er belægningen groet ned i byen.

Munkestræde. Svendborg.
Foto: Ed Gumuchian

Anmeldelsen blev bragt første gang i Arkitekten 02/19.