Arkitekten 01/19.
Arkitekten 01/19.

17. januar 2019

ARKITEKTEN 01: Bedst & Værst 2018

I Arkitekten 01/19 ser vi tilbage. På 2018 – og 1960erne.

Bedst og værst i 2018 blev annonceret på arkitekten.dk og på de sociale medier som et call for alle arkitekter og arkitektstuderende i hele landet: Send to korte tekster om det bedste og det værste hus eller byrum, du har set i 2018, lød opfordringen. Du må ikke selv have haft noget med det at gøre, og det, du skriver om, skal være fra dit lokalområde. Vi fik en del svar, men arkitekter er svære at styre, og flere havde valgt at skrive om mere generelle ting. Det accepterede vi, eftersom det ikke har været en konkurrence, og fordi vi gerne ville have så mange emner med som muligt.

Nogle havde overhørt vores kald, men blev kontaktet ud fra, hvor i landet de sad. Vi ville have signaler fra mange steder, og tak skal der lyde til alle jer, som har bidraget, både med tekster og fotografier. I har selv bestemt vinkler og indhold, og vi håber, at impulserne vil brede sig, og debatten vil vokse.

Som et afsluttende supplement er redaktionen gået på opdagelse i Arkitektens arkiv og ledt efter emner, som minder om dem, vi diskuterer i dag, bl.a. boliger, højhuse og uhæmmet vækst.
Mange elsker åbenbart at hade BLOX, så derfor har vi af hensyn til fagets hukommelse og selvforståelse også fundet materiale fra tre tidligere konkurrencer om og på Bryghusgrunden. Intet blev til noget, og det var måske meget godt, for et af de mindst dominerende projekter er… BLOX.

I første sektion rummer som sædvanligt en kritisk klumme – denne gang om ‘betonforstoppelse’. Derudover udstillingsanmeldelser af Ove Arup and the Philosophy of Total Design og Jørn Utzon – Horisont på DAC samt ELEMENTAL – Alejandro Aravena på Louisiana.

Arkitektens tredje sektion anmeldes Sydbanks nye bygning i Odense, tegnet af Praksis Arkitekter. Og i sektionens tekniske del, om beton, bringer vi noter om Glasalstrups administrationsbygning, et nyt genbrugscenter i Sydhavnen, en prisvindende betonbro i Holland og et cirkulært boligbyggeri.

 

Arkitekten 02/19 – om byplaner – udkommer den 28. februar.