ANNONCE

Studielandsbyen, Lenschow & Pihlmann, 2017.

Martin Keiding

Chefredaktør

Arkitekt MAA

Dette projekt er skabt for begrænsede midler omkring en faldefærdig bindingsværksgård. I dag er stedet omgivet af et boligområde for hjemløse, en togvogn, en lade, et stort nyopført privat hus (som ikke er del af det aktuelle projekt), Viby Ringvej, Aarhus Syd-motorvejen og et stykke skøn skov. Det har ikke været helt indlysende at bygge mere her, men nu er der nye studieboliger, og det er på flere måder et lærestykke.

Der er mange af disse mere eller mindre tilfældigt opståede felter mellem veje og erhvervsbyggeri, gamle villaer, som kom i klemme, ukoordineret anbragt socialt boligbyggeri, stumper af hegn, bumpet asfalt, steder, som kun er synlige for dem, som bor eller kommer her. 

Men midt i støjen omgivet af karakterfulde grønne træer lever dette sted igen. Der har hele tiden været arkitektur til stede, ladebygningen, den gamle gård, Ny Vestergårdspark 1, et udmærket, men nedslidt socialt boligbyggeri fra 1960erne lidt længere væk og nu de nye en-etages længehuse, som er skubbet sammen om de meget ombyggede bindingsværkshuse, hvis facader nok er de mest oprindelige dele. I den gamle bondegård findes også nye studieboliger samt fælles faciliteter.

Martin Keiding

Chefredaktør

Arkitekt MAA

Studielandsbyen

Damagervej 6-10, 8260 Viby
Arkitekt: Lenschow & Pihlmann
Arkitektmedarbejdere: Søren Thirup Pihlmann & Kim Lenschow Andersen
Ingeniør: LB Consult
Landskabsarkitekt: Lenschow & Pihlmann
Bygherre: Studielandsbyen ApS
Totalentreprenør: Jytas & Lund Byggefirma
Opført: 2017

Boliger: 56 lejligheder på 17-60 kvm samt fællesrum
Samlet areal: 1.160 kvm

Udgivelse

Anmeldelsen blev bragt første gang i Arkitekten 10/2018.

ANNONCE

Ny længe med studiebolig, snit. Tegning: Lenschow & Pihlmann

De nybyggede længer er både grove og fine. Det er skrabede, rå konstruktioner, med indvendigt synligt tømrerarbejde. Tonen er uformel og stoffet naturligt. Det fine ligger i de nye huses lyse pandeplader på tagene og i en ikke særlig bred, insitustøbt betonplade mellem sokkel og grus. Den tager regnen fra taget, som ikke har kluntede tagrender og nedløbsrør, og herfra løber vandet videre ud til en gennemgående rende i midten af gyderne.

Enkle løsninger og få materialer, mere behøver gode fagfolk ikke bruge for at skabe et sted, en stemning. Særlig gyderne mellem længerne og de små grønninger, som kiler sig ind, vidner om fornem rumsans hos arkitekterne bag de nye studieboliger.

Foto: Hampus Berndtson