SISAB. Ghetto. Fordelingspolitik.
Illustration fra vinderne af SISABs idékonkurrence "Rötterna i Rinkeby". Arkitekter: OkiDoki! og Warm in the Winter

20. august 2018

Leder: Fordelingspolitik eller ghettokrig?

“De farlige, som ikke passer til det, der på svensk hedder innanförskap (‘hjemligt tilhørende’), holdes udenfor, mens andre flytter ind i inkluderende, funktionsblandede, trygge bydele med cafeer og butikker i stueetagerne."

“Magtens centrum behøver en periferi for at kunne skabe sin egen magt”, skriver samfundsforsker Nazem Tahvilzadeh i det svenske Arkitektur 4/2018. 

Han mener, at den svenske antisegregeringspolitik har spillet fallit, og begrunder det med, at man i stedet for at rette opmærksomheden mod generelle strukturer, som økonomi og fordelingspolitik, har fået det til at se ud, som om problemerne kommer inde fra boligområderne selv. “Ved at fokusere på disse steder som afvigende bebyggelser, der må tæmmes, forbedres og omlægges, kan centralmagten skabe et billede af sin egen magts fortræffelighed”, uddyber Tahvilzadeh, som bl.a. peger på, at bydelen Rinkeby af den svenske regering betegnes som en krigszone. 

Den formel er der penge i. Stigmatiseringen af forstæderne er en milliardforretning i Sverige, hævder forskeren, som bl.a. kritiserer skriftet Den inkluderanda staden fra 2017. De farlige, som ikke passer til det, der på svensk hedder innanförskap (‘hjemligt tilhørende’), holdes udenfor, mens andre flytter ind i inkluderende, funktionsblandede, trygge bydele med cafeer og butikker i stueetagerne. 

Problemet er bare, ifølge Tahvilzadeh, at der ikke findes studier, som påviser, at disse investeringer udrydder fattigdom. 

Hvad udrydder fattigdom i Danmark – fordelingspolitik eller ghettokrig?

 

Note: Lederen blev skrevet i slutningen af juni 2018 og udgivet i Arkitekten 06/18.

Vinderprojektet fra SISABs idekonkurrence i Rinkeby blev offentliggjort den 6. august 2018.