Bachelorlegat. Trine Jarstrø.
Plan.

9. august 2018

Akademisk Arkitektforenings Bachelorlegat 2018: AARCH

Trine Mellemstrand Jarstø fra Arkitektskolen Aarhus blev tildelt bachelorlegatet, uddelt af Akademisk Arkitektforening Østjylland, for sit projekt om arkitektur og turisme. Med udgangspunkt i det antikke Grækenland stiller hun spørgsmålet, hvad der sker med arkitekturen, når den reduceres til en attraktion.

Motivering: Kritik af turisme og forbrugssamfund

Tildelingen begrundes således af Akademisk Arkitektforening Østjylland:
“I år tildeles bachelorlegatet en studerende, der med udgangspunkt i det antikke Grækenland i Athen har skabt et kritisk og spændende projekt, som man med det samme bliver meget betaget af.

Projektet tager afsæt i en yderst relevant problemstilling, hvor den studerende forholder sig kritisk til turismen og forbrugssamfundet. Trods projektets høje grad af fiktion udviser den studerende en stor forståelse for arkitektoniske processer og metode, og evner at udføre teknisk præcision og kompleksitet.

Den studerende er engageret, målrettet og ambitiøs. Vedkommende formår at tilegne sig en masse ny viden og lære fra sig til sine medstuderende, således at det faglige niveau højnes. Hele fortællingen og budskabet er præsenteret overbevisende med smukke tegninger og collager, enkel grafik, videokunst og ord.”

Se videoen, billedmateriale og læs Trine Mellemstrand Jarstøs egen beskrivelse af projektet nedenfor.

Bachelorlegat. Diagram. Trine Jarstrø,
Diagram.
Bachelorlegat. Trine Jarstrø. AARCH. Collage.
Koncept-collage.

Trine Mellemstrand Jarstø skriver, på redaktionens opfordring, om projektet

“Projektet er en kritisk og humoristisk kommentar til arkitektur som et turist- og konsumer-objekt. Dette er gjort ved at konstruere en turistmaskine, hvor arkitekturen bliver et teater af intense oplevelser, et værktøj at se igennem. Græsk arkitektur går forud for maskinen med et moderne utryk. Projektet er formidlet gennem tegning, film og ord. Projektet arbejder med, hvordan fiktion kan bruges som et værktøj i arkitektur. Et værktøj, som kan kritisere feltet gennem sine egne rammer.

Spørgsmålene, projektet tager udgangspunkt i, er: Hvad sker der med arkitekturen, når den reduceres til en attraktion? Når den mister alle tidligere værdier og bliver et objekt, man betaler for at se?

Den endelige præsentation af projektet var nøje koreograferet og planlagt som et konsumer-produkt i sig selv. Videoen er designet til at vise og overdrive den historie, projektet tager udgangspunkt i. Det er en tur gennem bygningen og består af en film med 3D-modeller, illustreret med collage, musik og en stemme, som guider én igennem. Videoen er en central del af projektet og drivkraften bag den endelige præsentation. Det er meningen, at den jævnligt bliver stoppet, og er tilført kommentarer, som fremlægger centrale tanker bag projektet. Sammen udgør det både en oplevelse indefra turistmaskinen og et kritisk blik udefra.”

Bachelorlegat. Trine Jarstrø.
Plan.
Bachelorlegat. Snit. Trine Jarstrø. AARCH.
Længdsnit.

Legatet på 15.000 kr. uddeles “til den studerende, som gennem sit studie har udvist en særlig evne i forhold til proces, samarbejde eller en særlig bred anvendelse af sit kreative talent.”