Foto: Tokyo Metropolitan Teien Art Museum
De magiske dekorerede glasdøre af Max Ingrand. Betonrelieffet på væggene er designet af Ivan-Léon Blanchot. Foto: Tokyo Metropolitan Teien Art Museum

21. februar 2018

En art deco-perle midt i Tokyo genåbner 

Det overdådigt smukke Teien Art Museum er netop åbnet igen efter en længere renovering, hvor der er blevet tilføjet en ny tilbygning og en elevator, og hvor mange af de smukke art deco-værker i museets indre er blevet nænsomt restaureret.

Tokyo Metropolitan Teien Art Museum er uden sammenligning den absolut smukkeste Art Deco-bygning i Japan. Bygningen stammer tilbage fra 1933 og blev opført af Prins Asaka, som brugte den som sin private bolig indtil efter anden verdenskrig, hvor den japanske regering overtog bygningen. Efter et ophold i Frankrig fra 1922 til 1925 vendte prinsen og hans hustru, prinsesse Nobuko, hjem og med inspiration fra den franske art deco-storhedstid gik de i gang med at bygge hus.

Den franske kunster Henri Rapin blev hyret til at designe og indrette de fleste af husets vigtigste rum. I samarbejde med en række andre franske kunstnere dekorerede han huset med stor finesse og har også tegnet de fleste af husets møbler. Allerede i forgangen til husets cirka 1000 kvm areal bliver man betaget af de fantastisk smukke glasdøre lavet af den franske kunster René Lalique. Som de fleste af husets mange designelementer, leveret af det hold af franske kunstnere, der arbejdede på huset, er glaspanelerne lavet i Frankrig og sent til Japan for at blive installeret i dørene af lokale håndværkere. 

Betagelsen fortsætter gennem huset. Det håndmalede tapet i den lille dagligstue er malet af Rapin i Frankrig, sendt med posten til Japan og nænsomt sat op af en japansk papirdørs-specialist, da tapet ikke var almindeligt brugt i Japan på det tidspunkt. De mange dekorative lamper, alle håndlavede specielt til huset, fremhæver de velproportionerede rum ofte med gulve af både importeret og lokale mosaiksten. Og så videre. 

Alle de mere end 20 rum i huset er et studie af art deco-design og eminent udført håndværk, der helst skal opleves tæt på. Museet har dog en ganske udmærket hjemmeside med billeder fra de forskellige værelser, man kan snuse til, hvis turen til Tokyo ikke lige ligger i kortene.

Bygningen i sig selv er tegnet af den japanske arkitekt Yokichi Gondo, som var ansat ved “The Works Bureau of The Imperial Household Ministry”. Gondos hold har også stået for nogle af rummene, som f.eks. forgangen og venteværelset og prinsens og prinsessens soveværelser.

I 1983 blev huset omdannet til museum, hvor der siden er afholdt skiftende udstillinger i de mange smukke rum. Den nuværende udstilling (Decoration never dies, anyway) er meget passende om dekoration og viser moderne kunst af japanske og udenlandske kunstnere, alle med relation til emnet, og kan ses indtil den 25. februar 2018.

Den nye tilbygning, der stod færdig i 2014, er designet af Kume Sekkei og indeholder foruden et stort udstillingsrum kontorer og en lille museumsbutik, men det er absolut det oprindelig art deco-hus, der gør besøget det hele værd.