8. september 2017

Hvorfor vil arkitekter arbejde gratis?

Urimelige udbud – bygherrernes ansvar eller dårlig gratiskultur blandt arkitekterne? Debat i podcast-studiet med Henrik Bang, dir. i Bygherreforeningen, og Preben Dahl, chefjurist i Danske Arkitektvirksomheder.

Ifølge brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder bruger arkitekter unødvendigt mange ressourcer på at besvare tekniske og formelle krav i projektkonkurrencer – i stedet for at fokusere på det arkitektoniske hovedgreb. En kritik flere tegnestuer ekkoer. Læs fx dette interview med Thomas Rasmussen, partner i Vandkunsten, der eksemplificerer med to konkrete udbud, som rammer tydeligt forbi skiven.

Som en opsamling på det tema om arbejdsmarkedetArkitekten har løbet i gang i første halvår af 2017, mødes chefjurist fra Danske Arkitektvirksomheder, Preben Dahl og direktør i Bygherreforeningen, Henrik Bang til en debat om rammevilkår i branchen. Vært: Tobias Moe

Men hvad har rammevilkår egentlig med arbejdsmarkedet at gøre? Hvis man spørger arkitekterne, er svaret, at det potentielle ressourcespild ved overdetaljerede udbud skal indhentes andre steder. Det gør, at man måske ikke er lige så tilbøjelig til at tage en chance og fx ansætte en nyuddannet. Eller rygter, som er svære at finde dokumentation for, men ligeså svære at mane til jorden – om at der nogle steder ansættes færdiguddannede udenlandske arkitekter til praktikantløn. Sidstnævnte er dog ikke et problem, som de to studiegæster kan genkende.

 

Hørt i udsendelsen

“Nu er jeg uddannet advokat. Prøv at spørge en advokat om at levere gratis arbejde. Han ville jo sparke dig ud ad døren, ligeså snart han var færdig med at grine.”
— Preben Dahl

“Ind imellem når rådgivere klager over spild ved et udbud, så er det ikke nødvendigvis rigtigt. Forbi bygherren kan have nogle behov, som rådgiveren ikke kan se, ift. fx at efterspørge information til sit politiske bagland, til borgere osv.”
— Henrik Bang

I udsendelsen afspilles også klippet her med arkitekt Søren Rasmussen, der mener, at arkitekterne bør gribe i egen barm og sige nej til at arbejde gratis:

Tag del i debatten

Der er med garanti meget mere at sige om rammevilkår, end der bliver sagt i løbet af de godt 30 minutter, podcasten varer. Så tøv ikke, hvis du har noget vigtigt på hjerte. Bland dig i debatten i tråden nedenfor, eller send et debatindlæg, som vi kan bringe her på siden. Se her, hvordan du gør.