Thorvald Bindesbøll. Skitse til Den Frie udstillingsbygning.
Thorvald Bindesbøll. Den frie Udstillingsbygning.

31. juli 2017

Bindesbøll – DK’s første designer

Thorvald Bindesbøll blev med sit store kreative mod og sin enorme arbejdsiver kunstneren, der byggede bro mellem kunst og håndværk. Forfatter Mirjam Gelfer-Jørgensen introducerer sin bog om Bindesbøll i et kort interview.

“Nærværende bog er et forsøg på at karakterisere Thorvald Bindesbølls kunstneriske værk gennem træk, som denne forfatter finder betegnende for oeuvret. Det er et forsøg på at sætte ord på en kunstners intentioner med sit virke inden for et område, hvis sprog er stil, former og materialer.”

Sådan indleder forfatter Mirjam-Gelfer Jørgensen sin bog om arkitekten og kunstneren Thorvald Bindesbøll. I udsendelsen uddyber hun sine betragtninger og fortæller bl.a. om Bindesbølls begrænsede, men interessante bidrag til arkitekturen. Og hans væsentligt mere omfattende produktion af keramik, sølvtøj og grafiske opsætninger.

 

Sagt i udsendelsen

“Samtiden satte ham allerøverst. De så ham som foregangsmand. Nok var han barsk, men man kunne godt se, at han skubbede dansk kunst frem, også internationalt.”

“Miljøet omkring Bindesbøll var meget optaget af den japanske kunst. Det fornemmes i hans bevægelige, spiralformede ornamentik, som ikke var set tidligere i dansk kunsthåndværk.”

“Jeg tror faktisk, at han personificerer den kunstindustrielle bevægelse, der gik på, at kunsten skulle brede sig ud også til det, vi kalder brugskunst, formgivning.”

Køb bogen

Bogen “Thorvald Bindesbøll – stærk form og frit spil” er udgivet af Arkitektens Forlag og redigeret af Martin Keiding. Bogen kan erhverves hos almindelige boghandlere.