Teglholmen. Foto: Adrian Täckman

27. juni 2017

Er arkitekturen dødssyg?

I Facebook-gruppen Arkitekturoprøret skydes der med skarpt mod nutidens arkitektur. Den er kedelig, kasseformet og hjerteløs. Er der noget om snakken? Debat i studiet med Mikael Fotopoulus, medstifter af gruppen, Jesper Pagh, dir. i Arkitektforeningen, og kulturborgmester Carl Christian Ebbesen.

“Er du træt på, at alle nye bygninger i Danmark er firkantede kasser, den samme over det hele, grim eller bare rigtigt kedelig?”

Sådan lyder indgangsbønnen til Facebook-gruppen “Arkitekturoprøret – der findes alternativer til firkantede kasser”. Her mødes en bred skare af forskellige mennesker om et fælles mål: at debattere nutidens især boligarkitektur, som der tydeligvis ikke er tilfredshed med. Gruppen er en gren af en svensk pendant, som p.t. forener flere end 22.000 mennesker, den danske gruppe har p.t. lidt under 1000 medlemmer.

Men Arkitekturoprøret står ikke alene. For nylig skrev chefredaktør på Berlingske Tidende, Tom Jensen, følgende i klummen “Afsjælede byer i stål, glas og beton”:

Hvem har besluttet, at byen, danskernes smukke hovedstad, København, skal gøres grim? Hvem har bestemt, at den skal forvandles til en futuristisk stereotyp, der muligvis i velvalgte vinkler så glitrende smækker ud i modelform? Men som i mødet med de mennesker, der skal tåle at bo i den, viser sig at være udlevelsen af en modernistisk mareridtsvision, en arkitektonisk skrivebordsøvelse i kasseform, som er indrettet til alt andet end, at mennesker føler sig velkomne i den?

 
Den kritik af arkitekturen føler vi på Arkitekten ikke, at vi kan lade stå overhørig, og vi har derfor inviteret en repræsentant fra Arkitekturoprøret – Mikael Fotopoulos – ind i studiet til en debat med Jesper Pagh, der i egenskab af direktør for Akademisk Arkitektforening står på mål for faget. Derudover kulturborgmester i København, Carl Christian Ebbesen, fordi han er frontfigur for bygningspræmieringen, som sætter retningen for den form for arkitektur, som byens styre ønsker at fremme.

Forrige år blev Mangor & Nagels Bryggeblomsten kåret som byens bedste boligbyggeri, og Carl Christian Ebbesen fremhæver bl.a. arkitekternes omtanke for lys, luft og bomiljø. Se flere billeder på tegnestuens hjemmeside

Bryggeblomsten. Foto: Tine Juel

Sagt i udsendelsen

“Når vi præmierer, er det ikke kun det ydre, vi kigger på. Men også om man indvendigt har tænkt over tingene, om det er et sted, man har lyst til at være og bo i. Det synes jeg Bryggeblomsten er.” 

— Carl Christian Ebbesen

“Lægerne var meget længe om at finde ud af, at lobotomi og trepanering hverken gavnede patienter eller afspejlede patienternes ønske. Omsider stoppede de med det. Det undrer mig, at arkitekter, som er videnskabeligt trænede, ikke skeler til de undersøgelser, der foreligger, hvor man kan se, hvad der skaber livskvalitet, hvad der skaber kriminalitet osv.”

— Mikael Fotopoulos

“Der findes masser af smukt og velproportioneret boligbyggeri i Danmark, men det er ikke svært at finde en boligbebyggelse, som kan være tegnet af nogle af landets dygtigste arkitekter, men som det er vanskeligt at se den store rumlige og materialemæssige idé i. Dog er det ikke arkitekterne, der bærer skylden alene.” 

— Jesper Pagh

Nye billeder

Fotograf Adrian Täckman gik en tur i Teglholmen, et af Københavns nye boligområder, den 26. juni 2017. Han skulle ikke lede længe efter “firkantede kasser”.

Bland dig i debatten

Det er indlysende, at der er mange flere svar på det indledende spørgsmål, end der gives i udsendelsen. Hvad mener du – er arkitekturen dødssyg? Alle er velkomne til at blande sig i debatten. Skriv i kommentarsporet nedenfor, eller send et debatindlæg, som vi kan bringe på forsiden, til red@arkitekten.dk