Eksempel fra "Kortlægning af tomme offentlige ejendomme". Udlændinge- og Integrationsministeriet 2016.
Illustration fra publikationen "Kortlægning af tomme offentlige ejendomme". Udlændinge- og Integrationsministeriet 2016.

20. februar 2017

Konkrete eksempler

Debatten om boligsituationen i Danmark skal kombineres med konkrete delmål som f.eks. et eller flere byggede projekter, mener Martin Keiding.

Regeringen foreslår, at vi propper studerende i containere, midlertidigt. Det kan vi da godt gøre – men er det kloge penge, som arbejder her? For hovedstadsområdets vedkommende alene er der omtrent 500.000 kvadratmeter ledige kontorarealer lige nu. De er dyre at have liggende, og visse investorer konverterer den ældre del af kontormassen til boliger. Men næppe for fattige studerende. Ifølge en kortlægning af tomme offentlige bygninger udført af Udlændige- og Integrationsministeriet er der pr. november 2016 et samlet bygningsareal på omkring 415.000 kvadratmeter til rådighed, med daginstitutioner, skoler og gymnasier som de mest dominerende bygningstyper. Selv om udtrykket ‘tænke ud af boksen’ er ved at gå af mode, er der nu noget godt i den kliché. Særligt når det drejer sig om dansk boligbyggeri; både hvad angår finansiering, bo- og ejerformer, konstruktioner og materialer, men også helt bogstaveligt!

Containerideen er ikke ny, men et gammelt kneb, som i hovedsagen bruges på samme måde, som når hospitalerne sætter senge ud på gangene; vi tager presset uden at løse problemet og ender med en mere eller mindre permanent situation. Man kommer væk fra årsagerne og håber på, at perspektivet skifter. Det var da også erhvervsminister Brian Mikkelsen (V), som fremkom med containerideen – og ikke Ole Birk Olesen (LA), der jo ellers er minister for transport, byggeri og boliger.

Der er altid behov for en bred debat om boligsituationen i Danmark – noget nyt ville dog være, hvis man kombinerede debatten med konkrete delmål, f.eks. et eller flere byggede projekter (herunder transformationer af tomme huse). Det kunne ske på basis af etapedelte konkurrencer og indbefatte forskning og viden fra alle spektre af boligområdet.

Fordi vi befinder os i en opgangsperiode i byggeriet, er hele systemet topgearet, og vi står dermed med muligheden for at føre tingene ud i livet, uden at skulle skamme os over det tekniske niveau bagefter. Det handler om boformer, delemuligheder, alternativ brug – og intet er i den sammenhæng bedre end konkrete eksempler.

(Lederen blev bragt i Arkitekten 2, 2017)